Zwemwater

Betrouwbare informatie over de waterkwaliteit

Als onafhankelijk waterschapslaboratorium zetten wij ons in voor de bescherming van de gezondheid van zwemmers. Daartoe voeren we strenge controles uit op de kwaliteit van zwemwater in de daarvoor aangewezen recreatiegebieden. We bemonsteren en analyseren zwemwater op biologische risico’s, zoals E. coli en blauwalg, om te garanderen dat het voldoet aan de strenge Europese normen en de Nederlandse wet- en regelgeving. Worden er bepaalde waarden overschrijden, dan adviseren onze partners de provincie over het instellen van een waarschuwing of negatief zwemadvies.

Veilige zwemwateren

Zwemwater moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen om veilig te zijn voor zwemmers. Verontreiniging door fecale bacteriën of algenbloei kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gastro-intestinale aandoeningen, huidirritatie en ademhalingsproblemen. Waterproef draagt bij aan de preventie van deze problemen door zwemwater systematisch te controleren gedurende het zwemwaterseizoen van april tot oktober. De resultaten worden direct gerapporteerd aan onze partners, die het via het zwemwaterportaal publiekelijk beschikbaar maken.

Ervaren en gecertificeerde specialisten

Onze ervaren en gecertificeerde monsternemers verzamelen periodiek watermonsters op vooraf vastgestelde zwemwaterlocaties gedurende het zwemseizoen. Deze monsters worden vervolgens in ons geaccrediteerd laboratorium geanalyseerd op verschillende parameters, met E. coli, intestinale enterococcen en blauwalg als speerpunten.

  • E. coli en intestinale enterococcen: Deze bacteriën komen voor in de darmen van mensen en dieren. De aanwezigheid hiervan in zwemwater kan duiden op fecale verontreiniging, wat een risico vormt voor de gezondheid van zwemmers.
  • Blauwalg: Enkele blauwalg-soorten kunnen toxines produceren die irritatie van de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Waterproef analyseert het zwemwater op de concentratie van blauwalgcellen en de aanwezigheid van toxines.

Samenwerking voor gezonde zwemwateren

De resultaten van onze analyses worden gerapporteerd aan de bevoegde instanties, die op basis van deze informatie passende maatregelen kunnen nemen. Dit kan betekenen dat zwemverboden worden ingesteld of dat er waarschuwingen worden uitgegeven aan het publiek. De informatie over de zwemwaterkwaliteit is ook beschikbaar voor zwemmers via diverse kanalen.

Voor meer informatie, zie het zwemwaterportaal: zwemwater.nl