Hydrobiologie

De sleutel tot gezond water

Waterplanten en -dieren vormen de basis van een gezond watersysteem. Ze vervullen essentiële functies om het systeem gezond te houden, zoals het filteren van water en het produceren van zuurstof. Daarnaast vormen ze belangrijke schakels binnen de voedselketen.

Om de biodiversiteit en de algemene gezondheid van de oppervlaktewateren te beschermen, verbeteren en herstellen, is een grondige kennis van deze organismen en hun leefomgeving onmisbaar.

Inventarisatie en monitoring

Waterproef voert gespecialiseerd hydrobiologisch onderzoek uit om de aanwezigheid van soorten in kaart te brengen. Onze ervaren hydrobiologen bestuderen onder anderen:

  • Macrofyten: Water- en oeverplanten die zichtbaar zijn met het blote oog, zoals waterlelies, kroos en riet.
  • Fytoplankton: Plantaardige micro-organismen, ook wel bekend onder de naam eencellige algen of wieren. Bij veel soorten zijn de cellen verenigd tot kolonies of draden. Plankton produceert zuurstof en vormt daardoor de basis van het voedselweb.
  • Zoöplankton: Kleine diertjes die zweven of zwemmen in het water. Het voedsel bestaat voornamelijk uit fytoplankton. Een groot deel van het zoöplankton is klein maar wel met het blote oog zichtbaar, denk aan watervlooien of eenoogkreeftjes.
  • Macrofauna: Kleine, ongewervelde waterdieren die we met het blote oog kunnen zien zoals wantsen, kevers, slakken en kreeften. Uitzondering daarop zijn bijvoorbeeld watervlooien, die tot het zoöplankton worden gerekend.

Naar een gezond watersysteem

Onze hydrobiologische onderzoeken worden uitgevoerd in opdracht van onze partners Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Waternet en andere overheidsinstanties en organisaties. Op basis van onze onderzoeksresultaten kunnen de opdrachtgevers maatregelen nemen om de ecologische kwaliteit in het water te verbeteren en beschermen. Door samen te werken dragen we bij aan een gezond watersysteem met een rijke biodiversiteit!